mel E-mail  

image

PERPUSTAKAAN AWAM LABUAN KE LOKASI YANG BAHARU.
Perpustakaan Awam Labuan, merupakan satu-satunya Perpustakaan yang memberi perkhidmatan kepada masyarakat Labuan semenjak tahun 1960-an lagi. Perpustakaan ini telah berpindah ke beberapa lokasi semenjak ia ditubuhkan. Bermula di kawasan Padang Bandaran (Dataran Labuan) ke Bangunan USIA (Hotel Sara) seterusnya ke Bangunan Pejabat JKR lama di Kg. Gersik. Pada tahun 2000 Perpustakaan Awam Labuan berpindah ke lokasi baharu iaitu bersebelahan dengan Wisma Perbadanan Labuan.


Pada 1 September 2010, Perpustakaan Awam Labuan sekali lagi berpindah ke lokasi yang baharu di Bangunan Menara Perbadanan Labuan, Jalan OKK Awang Besar. Lokasinya betul-betul di tengah Bandar Labuan. Perpustakaan kali ini berkeadaan lebih selesa dengan rekaan yang lebih menarik dan teratur. Seawal bulan Julai 2010, Perpustakaan Awam telah ditutup kepada pengunjung untuk kerja-kerja perpindahan.

Perpustakaan Awam yang baru mempunyai 3 tingkat. Tingkat 1 adalah khas untuk ruang bacaan dan bilik aktiviti kanak-kanak yang boleh menampung sekitar 50 orang pada satu-satu masa. Tingkat 2 pula adalah untuk pengguna dewasa, di sini terdapat ruang bacaan buku termasuk buku-buku rujukan, majalah serta surat khabar yang boleh memuatkan sekitar 70 orang pembaca dengan sebuah bilik perbincangan. Tingkat 3 adalah untuk ruangan Multi Media yang boleh memuatkan 20 buah komputer serta bilik pandang dengar dan surau pengunjung juga boleh menggunakan ruang ini sebagai tempat perbincangan dalam kelompok yang kecil. Pejabat pentadbiran dan Pejabat Pustakawan serta bilik mesyuarat juga terdapat di Tingkat 3 (Tingkat 3 dalam penyelenggaraan dan dijangka siap pada bulan Disember 2016).

Lokasinya yang senang untuk dikunjungi diharapkan memudahkan rakyat Labuan untuk sentiasa berkunjung ke Perpustakaan Awam dan menggunakannya untuk menimba ilmu dan info-info yang berguna. Dengan jumlah koleksi bahan bacaan yang sudah melebihi 100 ribu sudah pasti ia sebagai sebuah gendung ilmu yang perlu dikunjungi. Keahlian aktif perpustakaan Awam ialah sudah melebihi 7,000 orang dari keahlian kanak-kanak sehinggalah dewasa. Dengan Slogan ‘Bangsa Membaca, Bangsa Berjaya' sudah pasti Perpustakaan Awam Labuan akan terus berusaha memberikan perkhidmatan yang terbaik kepada ahli dan pengguna yang datang ke perpustakaan.

 

Halaman-halaman: 1  2